Työsopimuslain soveltamisalasäännöstä on täsmennetty 1.7.2023 voimaantulleella lainmuutoksella lisäämällä siihen säännös kokonaisharkinnan tekemisestä tulkinnanvaraisissa ja epäselvissä tilanteissa. Muutos antaa apuvälineen työsuhteessa tehdyn työn ja yrittäjänä tehdyn työn väliseen rajanvetoon tulkinnanvaraisissa tilanteissa. Jatkossa työsuhteen olemassaolo arvioidaan tulkinnanvaraisissa tilanteissa kokonaisharkinnalla. Kokonaisharkinta tulee tehdä, jos oikeussuhteen luonne jää perustunnusmerkistön tarkastelun jälkeen edelleen epäselväksi. Työsuhteen perustunnusmerkistöön ei ole tullut muutoksia.
Muutoksella on toteutettu edellisen hallitusohjelman kirjaukset työsuhteen naamioinnin kieltämisestä, työelämän epävarmuuden vähentämisestä sekä lainsäädännön muutostarpeiden selvittämisestä työn murroksen näkökulmasta.
Kokonaisharkinta auttaa rajanvedossa
Tulkinnanvaraisissa tilanteissa työsuhteen olemassaolo arvioidaan kokonaisharkinnalla, jossa otetetaan huomioon:
- työn tekemisen ehdot
- olosuhteet, joissa työtä tehdään
- osapuolten tarkoitus oikeussuhteen luonteesta
- muut osapuolten tosiasialliseen asemaan oikeussuhteessa vaikuttavat seikat.
Ratkaisu oikeussuhteen luonteesta tehdään kaikkien työn tekemiseen ja teettämiseen vaikuttavien seikkojen perusteella. Työntekosuhteen nimeäminen yrittäjäsuhteeksi ei näin ollen ratkaise oikeussuhteen luonnetta, jos tosiasialliset työnteon olosuhteet eivät vastaa tätä nimikettä.
Tarkoituksena vähentää työelämän epävarmuutta
Muutoksen tavoitteena on täsmentää ja selkeyttää työsuhteen määrittelyä tulkinnanvaraisissa ja epäselvissä tilanteissa. Muutos auttaa esimerkiksi työnteon osapuolia ja viranomaisia tekemään rajanvetoja työsuhteessa ja yrittäjänä tehtävän työn välillä.
Lähde ja lainaukset: www.edilex.fi/uutiset/85891