Rakentamislain uudistus edellyttää rakennussektorilta isoja ponnisteluja ja ajattelutavan muutosta, kun ilmastonmuutoksen torjunta ja rakentamisen vähähiilisyys tulevat osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Maaliskuussa hyväksytyn ja 1.1.2025 voimaan tulevan rakentamislain tavoitteena on pienentää rakentamisen ja rakennusten käytön hiilijalanjälkeä, pidentää rakennusten elinikää sekä tukea kiertotaloutta.

Lain mukaan vähähiilisyys on otettava huomioon jo rakennuksen suunnittelussa ja rakentamisessa. Rakennusluvan yhteydessä se täytyy voida osoittaa ilmastoselvityksellä. Ilmastoselvityksen laskelmassa arvioidaan rakennuksen hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki. Sama koskee laajamittaisesti korjattavaa rakennusta.

Uuden lain myötä tuotetieto nousee merkittävään asemaan. Jatkossa rakentamisessa käytettävistä tuotteista on raportoiva ns. hiilijalanjälki ja hiilikädenjälki koko rakennuksen elinkaaren ajalta sekä käytettävien tuotteiden materiaali- ja alkuperätiedot. Materiaalien alkuperätiedoissa on kyse siitä, mikä osa on peräisi uusitutuvista, uusiutumattomista, kierrätetyistä tai uudelleenkäytetyistä lähteistä. Rakennustyyppikohtaiset raja-arvot tulevat osaksi rakennuslupaprosessia.

Jatkossa tuotetiedon eli dokumentaation täytyy olla vaivatta saatavilla eikä sen tuottaminen tai kokoaminen voi olla manuaalista. Rakennustieto ylläpitää rakennustuotteiden kansallista tuotetietokantaa tarjoten keskitetyn ratkaisun rakennustuotteiden tuotetietojen hallintaan ja niiden monipuoliseen hyödyntämiseen. Lakimuutos tulee edellyttämään yhteistyötä valmistajien ja tuotetoimittajien kanssa.

Uusi rakentamislaki tulee voimaan 1.1.2025.

Lähde: https://y-lehti.fi