Asianajotoimisto Roos & Co Oy edusti kantajaa seuraavassa asiassa:

Turun hovioikeus 5.11.2024 (vailla lainvoimaa 7.11.2024)

Tuomio Nro 639

Diaarinumero S 23/607

Ratkaisu, johon on haettu muutosta

Varsinais-Suomen käräjäoikeus 15.3.2023 nro 1008 6390

Hovioikeuden johtopäätökset irtisanomisperusteen käsilläolosta:

Hovioikeus katsoi käräjäoikeudesta poiketen, että asiassa ei ole tullut näytetyksi, että työnantajalla olisi ollut työsopimuslain 7 luvun 2 §:n mukainen asiallinen ja painava syy, joka olisi oikeuttanut päättämään kantajan työsuhteen. Vastaaja Oy on siten perusteettomasti päättänyt kantajan työsopimuksen.

Korvaus työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä

Koska työnantaja on päättänyt kantajan työsuhteen perusteettomasti, kantajalla on oikeus työsopimuslain 12 luvun 2 §:n mukaiseen korvaukseen. Korvauksen suuruutta harkittaessa otettiin huomioon muun muassa seuraavat seikat. Kantajalle on aiheutunut työsuhteen päättymisestä 1.10.2021 nykyhetkeen asti kestänyt pitkä työttömyysjakso. Kantajan työsuhde oli kestänyt noin 13 vuotta, jonka aikana hän oli suoriutunuttyöstään hyvin saaden ainuttakaan varoitusta tai huomautusta työstään. Kantajan ikä työsuhteen päättyessä – 58-vuotta – oletettavasti vaikeuttaa uuden työn saamista.

Työnantajan menettely on näyttäytynyt moitittavana, koska se oli päättänyt kantajan työsuhteen ilman varoitusmenettelyä, ei ollut selvittänyt mahdollisuutta sijoittaa hänet muihin työtehtäviin eikä ollut edes yksilöinyt jälkimmäistä irtisanomisperustetta irtisanomistilanteessa. Työnantaja ei myöskään ollut peruuttanut irtisanomista tai uudelleenarvioinut tilannetta, vaikka irtisanomisaikaa oli ollut jäljellä useita kuukausia siinä vaiheessa, kun rikossyytettä koskenut irtisanomisperuste oli lakannut olemasta voimassa.

Hovioikeuden mukaan oikeudenmukainen korvaus kantajalle työsopimuksen perusteettomasta päättämisestä on viidentoista kuukauden palkkaa vastaava korvaus, josta puolet kohdistuu aineettomaan vahinkoon.