Digi- ja väestötietoviraston tarjoama Katso -organisaatiotunnistus ja -valtuushallinta on yrityksiä varten luotu tapa tunnistautua viranomaisten sähköisiin palveluihin. Katso -tunnistus on ollut, käytössä Konkurssiasiamiehen ylläpitämässä Kostissa (Konkurssien ja yrityssaneerausten tiedonhallintajärjestelmä) sekä mm. Tullin, Tulorekisterin, Verohallinon, Kelan, TE-palveluiden ja Työ- ja elinkeinoministeriön palveluissa. Katso -palvelussa on ollut tunnisteita noin 470 000 kpl.

Katso- palvelu poistuu käytöstä 31.12.2020 jolloin Katso-palvelun korvaavat Suomi.fi- tunnistus ja Suomi.fi- valtuudet. Vuodenvaihteen jälkeen Katso- tunnisteella ei ole enää mahdollista tunnistautua, eivätkä Katso-palvelussa olevat roolit ja valtuudet ole enää voimassa. Katso- palvelussa nyt olevat valtuudet eivät siirry uuteen palveluun, vaan ne tulee luoda Suomi.fi -valtuuksiin.

Suomi.fi -tunnistus on julkishallinnon asiointipalveluiden yhteinen tunnistuspalvelu. Suomi.fi -tunnistuksella voi kirjautua suomalaisiin julkishallinnon sähköisiin palveluihin, joiden käyttäminen edellyttää vahvaa tunnistamista.

Suomi.fi -valtuuksissa yritys voi valtuuttaa toisen yrityksen tai henkilön asioimaan puolestaan. Valtuuden voi antaa yritystä tai yhdistystä yksin edustamaan oikeutettu tai yrityksen kaupparekisteriin merkityt edustajat yhdessä. Edustamiseen oikeutetut voivat myös antaa valitsemalleen henkilölle valtuutusoikeuden tai edustajan valtuutusoikeuden yrityksen valtuuksien hallinnoimiseen Suomi.fi -valtuuksissa. Henkilö tai yritys voi myös pyytää toiselta yritykseltä asiointivaltuuden, jolloin valtuus annetaan vahvistamalla valtuuspyyntö Suomi.fi -palvelussa.

Yritykset, joiden nimenkirjoitusoikeuden voi selvittää kaupparekisteristä voivat ottaa Suomi.fi -valtuudet käyttöön omatoimisesti heti. Suomi.fi asiointipalveluihin kirjaudutaan jatkossa vahvoilla henkilökohtaisilla tunnistusvälineillä kuten verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella, poliisin myöntämällä henkilökortilla tai Digi- ja väestötietoviraston myöntämällä toimikortilla eikä erillisiä tunnuksia tarvita.

Samalla on syytä pikimmiten hoitaa ajan tasalle Suomi.fi -valtuuksien oikean käyttämisen edellytyksenä olevat kaupparekisteriin merkityt henkilötiedot. Suomi.fi -palvelun toiminta edellyttää sitä, että yrityksen nimenkirjoittajalla on henkilötunnus ilmoitettuna kaupparekisterissä. Henkilötunnus ei ollut pakollinen ennen vuotta 1994 tehdyissä kaupparekisteri-ilmoituksissa, joten henkilötunnus voi puuttua, jos yritys on ilmoittanut hallituksen jäsenen, toimitusjohtajan, isännöitsijän tai yhtiömiehen kaupparekisteriin ennen vuotta 1994, eikä ole myöhemmin ilmoittanut muutoksia hänen tietoihinsa. Kaupparekisteristä puuttuvat henkilötunnukset voidaan ilmoittaa rekisteröitäväksi vain paperilomakkeella.